Sensibilisering, opleiding en onderzoek

Overleg Voedselhulp organiseert opleidingen ter ondersteuning van de werknemers en vrijwilligers in de sector van de voedselhulp. In samenwerking met haar partners ontwikkelt ze ook hulpmiddelen om meer inzicht te krijgen in het voedselhulpsysteem.

Op deze pagina vind je verschillende hulpmiddelen en tools in verband met voedselhulp.

Tools voor sensibilisering rond voedselhulp

Fototentoonstelling ‘De realiteit van voedselhulp’

De bedoeling van deze tentoonstelling is om op symbolische wijze duidelijk te maken in welke situaties de begunstigden van voedselhulp zich bevinden.

Theatrale conferentie ‘Faim de Vie’

Deze conferentie ontrafelt de uitdagingen op het vlak van voedselhulp door een gevarieerd menu aan te bieden met diverse ingrediënten, zoals ongeremd kapitalisme, voedselarmoede en kwetsbaarheid, op smaak gebracht met momenten uit het heden.

Ganzenbordspel ‘Strijders tegen voedselarmoede’

Het doel van dit spel is om de spelers bewust te maken van de problemen qua toegang tot kwaliteitsvolle voeding voor iedereen en om hen aan te moedigen hun ervaringen te delen. Dit ganzenbordspel is bedacht door het collectief ‘Wat verborgen is zichtbaar maken’, dat sinds 2017 acties organiseert op de Werelddag van het verzet tegen armoede.

Opleidingen

Deze opleidingen worden georganiseerd door Overleg Voedselhulp

 

 

Vrijwilligers Tegen Armoede

Overleg Voedselhulp organiseert deze opleiding, waarbij de focus ligt op een beter begrip van armoede.

Bekijk de promofiche

 

Onthalen en luisteren: tips & tricks

Deze opleiding focust op de gepaste houding ten aanzien van complexe situaties waarin mensen in armoede zich steeds weer bevinden.

Samen analyseren we meer bepaald de situaties waarmee je geconfronteerd werd op het terrein en ontwikkelen we goede communicatiestrategieën.

Bekijk de promofiche

 

Meer opleidingen

Georganiseerd door Overleg Voedselhulp en verstrekt door partners:

Andere thematische opleidingen op aanvraag.

ONDERZOEK

Solenprim (solidarité en primeur(s))

In 2016 toonde onderzoek in België aan dat meer dan 450.000 mensen een beroep doen op voedselhulp.

Hoe kunnen we de toegang tot kwaliteitsvol voedsel verbeteren voor kwetsbare doelgroepen? Is de ontwikkeling van duurzame voedingssystemen een kans om iedereen een vlottere toegang tot kwaliteitsvolle voeding te bieden? Kom meer te weten over de kwesties die aan de basis liggen van het Solenprim-onderzoek.

Meer weten

Ervaringen met voedselhulp

In het kader van een interdisciplinair kennisonderzoek konden mensen die zelf in armoede leven of geleefd hebben, maatschappelijk werkers en universitaire onderzoekers met elkaar van gedachten wisselen en in dialoog gaan over voedselhulp en de alternatieven voor voedselhulp.

Lees het rapport

Toegang tot voedsel in Anderlecht

Dit document is het resultaat van een participatief onderzoek, waarbij zowel inwoners van de wijk Peterbos in Anderlecht (Brussel) als maatschappelijk werkers en vrijwilligers die in de gemeente voedselhulp bieden betrokken waren.

Lees het logboek

outils multimédias

Reportage du Festival Gastronomique Solidaire organisé par le Ralliement des Fourchettes (17 juin 2018)

 

En savoir plus sur le Ralliement des Fourchettes

« De la gastronomie pour tous » (2017)

La qualité et le service au cœur d’une assiette gastronomique accessible à tous : bienvenue chez “Les Uns et les Autres” !

« Le sans-abrisme à l’ère de l’alimentation durable » (2017)

Le restaurant social « Le Clos » prépare tous ses repas à partir d’invendus de la chaîne agro-alimentaire et propose une fois/sem un repas sans viande.

« Se nourrir  et se soigner à petits prix, un défi permanent ! » (2017)

Avec seulement quelques euros par jour ou par semaine, se nourrir sainement est un défi du quotidien. Le Réseau Santé-Diabète et l’épicerie sociale Les Capucines proposent des aides pour soutenir les personnes qui y sont confrontées.

Externe bronnen

 

La Ressourcerie du Manger Solidaire

Dit platform centraliseert zoveel mogelijk hulpmiddelen die de overgang van onze voedingssystemen koppelen aan sociale rechtvaardigheid.

Raadpleeg de website