Buurtactierelais

Het project rond de Buurtactierelais (BAR) bestaat uit 18 maatschappelijk werkers die in 18 Brusselse buurten werkzaam zijn en die nauw samenwerken met een externe partner.

De BAR focussen op de sociale gezondheidsdeterminanten en op de toegang tot rechten door de banden te versterken tussen de sociale en gezondheidsactoren in een buurt (vzw, medisch huis, openbare dienst, buurthuis, OCMW, dienst voor voedselhulp, enz.).

Ze verwijzen de mensen door naar diensten die een antwoord kunnen geven op hun sociale vragen.

De BAR helpen met de organisatie van collectieve informatiesessies en steunen gemeenschapsactiviteiten in de betrokken buurten.

De diversiteit qua talen en herkomsten binnen het team is een troef die de toegang tot rechten gemakkelijker maakt in de buurt.

Doelen

  • Het niet-gebruik van fundamentele rechten tegengaan door een vlottere toegang tot diensten voor sociale bijstand en gezondheidszorg
  • Diensten voor sociale bijstand en gezondheidszorg toegankelijker maken
  • De sociale gezondheidsdeterminanten positief beïnvloeden

Website

https://raq.brussels/nl/

Partners

Dit project van de vzw Federatie van de Bicommunautaire Maatschappelijke Diensten is een initiatief van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) en krijgt de steun van diverse organisaties die actief zijn op het gebied van maatschappelijk werk en gezondheidszorg: medisch huis ‘Neptune’, CAW Wijkmaatschappelijk Werk 1030, medisch huis ‘Le Noyer’, CAW Brabantia – Caritas International, medisch huis ‘Le 35’, CAW Snijboontje, CAW ‘Les Amis d’Accompagner’, De Welvaartkapoen (Het Begin), WGC Medikurgem, Les Pissenlits, CGSA ‘Service Social Juif’, CAW Brabantia – Wederzijds Hulpbetoon Sint-Gillis, CGSA ‘CSS Bruxelles Sud-Est’, Episol, Maritiem Communautair Centrum, Centre de Développement et d’Animation Schaerbeekois (CEDAS), Solidarité Savoir, Espace social Télé-Service, l’Entraide des Marolles, LD3 Miro, Wolu-Services Sint-Lambrechts-Woluwe en Ribaucare (Espace Social Santé).

Pers

REPORTAGE

De Buurtactierelais, ook BAR genoemd, waren afgelopen vrijdag aanwezig op de markt op het Lehonplein in Schaarbeek om de buurtbewoners te helpen met hun vragen over COVID-19 en vaccinatie. (bx1, 23 juli 2021)

http://urlr.me/yMVBb

PERSBERICHTEN

“Vaccination à Bruxelles : ‘Les gens viennent parfois avec des mythes, nous, on répond avec des faits’.” (Le Soir, 2 september 2021)

http://urlr.me/NG1Wd

“Bruxelles: la précarité, obstacle majeur à la vaccination.” (Le Soir, 23 augustus 2021)

http://urlr.me/X3Cjc

“Het is dus de bedoeling dat de BAR fungeren als doorgeefluik tussen de inwoners en de sociale en gezondheidsdiensten. Ze zijn momenteel met 18, verdeeld over 45 Brussels buurten.” (Nederlandse vertaling van een fragment uit een artikel op rtbf.be, 16 juli 2021)

http://urlr.me/hNg4G

“Jette : Un bus de vaccination mobile dès jeudi à Jette: apporter le vaccin dans les quartiers aux taux les plus bas.” (l’avenir.net, 5 juli 2021)

http://urlr.me/LHMsg

Contactgegevens van de BAR per werkgebied

Zie website van de BAR

 

 

 

Contact

Coördinatie: coordination@raq.brussels

Nieuws