De FdSS verenigt en vertegenwoordigt vrijwillige en onderlinge sociale diensten in Wallonië en Brussel.
Om maatschappelijk werkers op het terrein te ondersteunen, ontwikkelt ze projecten, opleidingen en expertise, vooral op het vlak van het recht op voedsel, water en energie, en met betrekking tot kwetsbare groepen.
Het werkt op lokaal niveau met zijn opbouwwerkers in partnerschap met lokale organisaties.
De organisatie draagt ook bij aan het debat over sociaal werk en sociaal beleid via haar actie-onderzoeksprojecten.
Op basis van haar analyses en in samenwerking met maatschappelijk werkers, stelt ze vragen en doet ze aanbevelingen aan overheden en administratieve en maatschappelijke actoren.
We stijden tegen sociaaleconomische ongelijkheid, onzekerheid en uitsluiting. Om dit te doen, dagen we het systeem uit dat deze ongelijkheden veroorzaakt en pleiten we voor sterkere sociale bescherming en meer sociale, fiscale en ecologische rechtvaardigheid.
We bestrijden ook stereotypen en vooroordelen over armoede en de mensen die eronder lijden.
Ons doel is om de kennis en ervaring van iedereen te delen en te erkennen, met het oog op het bereiken van sociale rechtvaardigheid.
Wij verdedigen en bevorderen de toegang tot fundamentele rechten* voor degenen die daar het verst van af staan. De kern van onze acties: het recht op sociale bescherming, rechtvaardigheid, privacy, gezondheid, voedsel, energie en water, een gezond milieu, cultuur, burgerschap, enz.
Deze fundamentele rechten worden beschouwd als onderling afhankelijk.
We willen dat bij het maatschappelijk werk de ethiek en de deontologische code worden gerespecteerd, zowel in de beroepspraktijk als bij de voorwaarden voor de uitoefening ervan. We stellen alles in het werk om te voorkomen dat het maatschappelijk werk wordt ingezet als instrument voor vermeende beveiliging, controle of repressie. We streven er daarentegen naar dat het maatschappelijk werk sociale verandering kan teweegbrengen.
Het is onze missie om de belangen van de sociale diensten te adviseren, te verdedigen en te vertegenwoordigen bij overheidsinstanties en verschillende advies- en sectoroverschrijdende organen.
We ondersteunen organisaties en spelers in het veld door opleidingen, diensten, projecten en hulpmiddelen te ontwikkelen om sociaal werk te ondersteunen.
We zijn betrokken bij het creëren van mogelijkheden voor samenwerking, dialoog en coördinatie tussen mensen die op het terrein werken, tussen leden van de FdSS en met andere partners in de sector. Het doel van dit werk is om professionele praktijken en problemen in sociaal werk te bespreken.
Om de maatschappelijke actie te voeden, documenteren en analyseren we de sociale ongelijkheid, de verschillende vormen van kwetsbaarheid, de realiteiten van het maatschappelijk werk en de gevolgen van het sociale beleid. Onze analyses zijn gebaseerd op verschillende expertises (sociologisch, professioneel, ervaringsgericht); bovendien krijgen de betrokken personen een actieve rol toebedeeld in ons onderzoek. Op basis van de analyses en in samenwerking met de maatschappelijk werkers worden er interpellaties voorbereid en aanbevelingen gedaan aan overheidsinstanties, administratieve diensten en verenigingen. We starten of werken mee aan campagnes in de media of in de openbare ruimte waarmee we mensen bewust willen maken van de mechanismen die uitsluiting in de hand werken en sociale ongelijkheid creëren.
Om actie te kunnen ondernemen, documenteren en analyseren we sociale ongelijkheden, vormen van onzekerheid, de realiteit van sociaal werk en de gevolgen van sociaal beleid. Bij onze analyses maken we gebruik van een brede expertise (sociologisch, professioneel, ervaringsgericht), zodat de betrokkenen een rol spelen in ons onderzoek.
Op basis van deze analyses, en in samenwerking met maatschappelijk werkers, stellen we vragen en doen we aanbevelingen aan overheden en administratieve en verenigingsactoren.
We initiëren of nemen deel aan mobilisaties, in de media of in de publieke arena, om mensen bewust te maken van de mechanismen die uitsluiting veroorzaken en sociale ongelijkheden voortbrengen.
>> Onze publicaties
>> Onze onderzoeken
De Algemene Vergadering bestaat uit onze leden. De Raad van Bestuur bestaat uit : Anne-Françoise Bastin, Anne Dussart, Gilles Hallez, Samuel Haquin, Caroline Vandermeersch en Gladys Villey.