Gebruikerswoorden – Reizende tentoonstelling

07/08/2018

“Paroles d’usager” is een tentoonstelling die de bezoeker in het hart van een wachtkamer van een sociale dienst onderdompelt. Wilt u de tentoonstelling hosten? Verschillende installatie-opties zijn mogelijk.

Eén gang, twee ruimtes

Duw de deur van een sociale dienst en ga eerst in de wachtkamer zitten. Er klinkt een subtiel gemompel, het zijn de gebruikers. Ze hebben geen gezicht of hebben duizend tegelijk, de jouwe, de onze, de mensen om ons heen.

Dompel jezelf onder in een lawine van gemengde stemmen. Sluit je ogen en dompel jezelf onder in de veelheid aan woorden die zoveel verschillende relaties met de sociale instelling vertalen.

Hier zijn enkele regels, de cursus die u uitnodigt om “Woorden van gebruikers” te volgen!

Kunst als een complementaire weg naar wetenschappelijke analyse

Als onderdeel van het onderzoek “Perspectives: maatschappelijk werkers en gebruikers”, onderzoekers van de SSDF-FdSSB geïnvesteerd bijna twintig associatieve sociale diensten, Brussel en Wallonië, met het oog op getuigenissen van gebruikers te verzamelen. Meer dan honderd interviews werden uitgevoerd.

Tijdens de analyse zullen deze enkelvoudige verhalen worden geobjectiveerd en geïnterpreteerd door het prisma van de afstandelijke blik van de onderzoeker. Om het woord van gebruikers breder te verspreiden, zijn nieuwe uitzendformaten uitgedacht! In de onderzoekscel van de FdSS-FdSSB is kunst een complementaire weg geworden naar wetenschappelijke analyse.

Onderzoekers van de SSDF-FdSSB Cecile Hupin (ontwerper), William Istace (directeur-geluid) en CBCS hebben samengewerkt om te vertalen, door een meer artistieke input, de uniciteit van de ervaringen van de gebruikers en in het bijzonder hun relatie met name voor sociale diensten. Uit deze samenwerking ontstond een gedegen reis, een uitnodiging om deze “Andere” te ontmoeten, degene die een verhaal draagt ​​en de daling van de sociale diensten.

Een uitnodiging voor reflectie …

Omdat de woorden van gebruikers oproepen om de wijzen van interventie van het maatschappelijk werk ter discussie te stellen, hun professionaliteit te verdringen en er nieuwe vormen van uit te vinden;

Omdat ze unieke institutionele contexten trekken, hun tekortkomingen en hun rijkdom;

Omdat ze breder reflecteren, met name op de vrijwilligerssector en ons sociaal beleid;

Omdat deze woorden het verdienen om gehoord te worden;

Wij nodigen u uit om ook u, de ogen van gebruikers, over te steken …

“User’s words”: een reizende tentoonstelling!

Wil je de tentoonstelling hosten om je evenementen, debatten of andere ruimtes voor reflectie te verrijken?

Verschillende installatie-opties kunnen worden overwogen.

Voor meer informatie over de tentoonstelling en de praktische regelingen voor de installatie (beschikbaarheid, huurprijzen, …), kunt u contact opnemen Khamisa Achargui: khamisa.achargui@fdss.be of 02/250 10 september.